Spitalul de Pneumoftiziologie Călărași

CALARASI, STR VARIANTA NORD NR 2
Spital de specialitate

Spitalul de Pneumoftiziologie Calarasi este o unitate spitaliceasca de monospecialitate, conceput in sistem monobloc, care asigura diagnosticul si tratamentul pacientilor cu afectiuni respiratorii infectioase cronice, respectiv tuberculoza pulmonara si extrapulmonara, precum si a celor cu afectiuni respiratorii acute, netuberculoase si este in prezent in subordinea Consiliului Judetean Calarasi

Spitalul s-a infiintat in 2005, ca o consecinta a deteriorarii unitatii de profil pneumoftiziologic existente anterior in judet, la Dor Marunt, asociata cu existenta unei incidente crescute a cazurilor de tuberculoza, ceea ce a facut necesara dezvoltarea unei noi unitati spitalicesti pentru ingrijirea acestor bolnavi. Cladirea spitalului a fost amenajata prin finantare externa, in cadrul proiectului Fondului Global pentru combaterea HIV/SIDA , malariei si tuberculozei cat si din partea Consiliul Judetean Calarasi.

Spitalul a fost conceput initial pentru tratamentul pacientilor cu tuberculoza pulmonara din judetul Calarasi, deservind insa si un procent semnificativ din cazurile de tuberculoza din judetul Ialomita, care nu detine o unitate spitaliceasca cu profil de pneumoftiziologie Ialomita, care nu detine o unitate spitaliceasca cu profil de pneumoftiziologie.

Ca urmare activitatea a debutat la capacitate maxima de la infiintare, care s-a mentinut pe parcursul celor 13 ani si jumatate, cu un indice de utilizare al paturilor constant crescut. In prezent datorita personalului medical bine pregatit in patologia respiratorie, dotarilor cu aparatura medicala si conditiilor hoteliere de calitate unitatea este solicitata la internare pe langa pacientii cu tuberculoza, de un procent crescut de pacienti cu alte afectiuni respiratorii decat tuberculoza (boli obstructive pulmonare, infectii bacteriene de cai respiratorii inferioare, pleurezii bacteriene si patologie neoplazica). In acest sens resursele spitalului trebuie adaptate permanent la nevoile populatiei din teritoriile deservite.

SECŢIA PNEUMOFTIZIOLOGIE I, 51 paturi, din care:

  • COMPARTIMENT TBC - 46 paturi

SECŢIA PNEUMOFTIZIOLOGIE II, 51 paturi, din care:

  • COMPARTIMENT TBC - 46 paturi

DISPENSAR TBC

AMBULATORIU INTEGRAT