Comunicate de presă

Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Ilfov implementează un nou proiect pilot destinat sănătății - „Îmbunătățirea competențelor digitale pentru profesioniștii din sistemul de sănătate”

La sediul Ministerului Sănătății a avut loc întâlnirea de lansare a proiectului „Îmbunătățirea competențelor digitale pentru profesioniștii din sistemul de sănătate” cu o durată de 24 de luni, implementat de Ministerul Sănătății (lider) în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov (partener). Proiectul primește sprijin tehnic din partea Direcției Generale Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) din cadrul Comisiei Europene şi este finanțat integral prin Instrument de Sprijin Tehnic al Uniunii Europene.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă acordarea de sprijin tehnic Ministerului Sănătății din România pentru a realiza o strategie pentru a îmbunătăți competențele digitale ale cadrelor medicale. Pentru a atinge acest obiectiv, va fi dezvoltat un cadru comun de competențe digitale și va fi inițiat un proces de formare continuă, pe tot parcursul vieții, adaptat progresului tehnologic și viitoarelor evoluții ale medicinii. Specialiști din instituțiile de sănătate publică din județul Ilfov sunt beneficiari direcți ai proiectului pilot ce poate fi implementat ulterior la nivel național.

Dr. Alexandru Rogobete, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății: ”Ministerul Sănătății susține toate proiectele menite să dezvolte sistemul medical din România. Procesul de transformare digitală a activității medicale este o provocare pentru noi toți, iar în contextul PNRR, prin care vom implementa numeroase proiecte de acest gen, ”salut” proiectul realizat cu sprijinul DG REFORM pentru pregătirea personalului medical în vederea adaptării mai ușoare și mai rapide la noile metode digitale de lucru cu pacientul. Urez succes tuturor în implementarea proiectului și vă asigur de tot suportul Ministerului Sănătății”.

Vincențiu Voicu, vicepreședinte CJ Ilfov: Consiliul Județean Ilfov este implicat în diverse proiecte în domeniul sănătății, care vizează investiții în infrastructura de sănătate, inițiative sociale și depistarea precoce, diagnosticarea și tratamentul timpuriu al bolilor cronice, cum ar fi tuberculoza, cancerul colorectal sau cancerul cervical. Sănătatea digitală și tehnologiile de telemedicină reprezintă un sector cu o creștere rapidă, iar schimbările din domeniul digital necesită specializarea personalului din domeniu. Alături de alte reforme necesare în sistemul de sănătate, reforma digitală este un pas crucial către furnizarea de servicii medicale de calitate, sigure și eficiente tuturor pacienților, în special celor vulnerabili, contribuind astfel la creșterea calității vieții locuitorilor din județul Ilfov.

Mario Nava, Director General DG REFORM: În contextul anului european al competențelor și al priorităților UE pentru consolidarea sistemelor de sănătate, este esențial să se investească în perfecționarea medicilor, asistentelor și a personalului care lucrează în sistemul de sănătate astfel încât să dispună de competențele potrivite pentru a oferi îngrijiri de înaltă calitate în beneficiul pacienților. În primul Eurobarometru dedicat reformelor, majoritatea respondenților români au cerut reforme ale sistemului public de sănătate. Acest proiect va ajuta autoritățile române să facă pași în direcția îndeplinirii așteptărilor cetățenilor.

Site-ul web dedicat sprijinului tehnic pentru reforme

Instrumentul de Sprijin Tehnic

Fișă informativă privind proiectele de reformă din Romania

Rezultate Eurobarometru la nivel european

Rezutlate Eurobarometru pentru Romania

Distribuiți această pagină