Comunicate de presă

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a participat la reuniunea Consiliului ministerial formal ”Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Protecţia Consumatorilor” (EPSCO)

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a participat astăzi, 14 martie 2023, la reuniunea Consiliului ministerial formal ”Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Protecţia Consumatorilor” (EPSCO), care se desfășoară la Bruxelles.

Pe agenda miniștrilor Sănătății din spațiul european s-au aflat subiecte de interes, precum Strategia Uniunii Europene pentru Sănătate Globală, coordonarea și colaborarea post COVID-19, dar și lipsa medicamentelor cu care se confruntă țările Uniunii Europene.

“Accesul la medicamente este una din componentele principale ale asigurării accesului la sănătate, iar limitările cu care s-au confruntat toate statele UE în ultima perioadă pentru anumite categorii de produse farmaceutice au avut drept cauză nu lipsa capacității de producție din Uniunea Europeană, ci lipsa de materii prime care în cea mai mare parte sunt procurate în continuare din China și India. România sprijină inițiativele care pot să asigure independența, din acest punct de vedere, statelor membre din UE și, de asemenea, sprijină colaborarea în vederea producerii substanțelor care stau la baza fabricării medicamentelor generice“, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

În timpul sesiunii de astăzi, ministrul Sănătății a declarat că emergența și re-emergența bolilor transmisibile, rezistența la antimicrobiene dar și alte probleme legate de bolile netransmisibile, de exemplu, cancerul, trebuie să fie corelate cu strategiile globale promovate de către Organizația Mondială a Sănătății. Toate acestea sunt posibile dacă sunt corelate cu rezolvarea problemei resurselor umane calificate în Sănătate. Având în vedere faptul că atât Uniunea Europeană cât și regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății se confruntă cu probleme din acest punct de vedere, săptămâna viitoare va fi organizată la Bucuresti, reuniunea la nivel înalt pe această temă a celor 53 state membre ale OMS Europa.

Distribuiți această pagină