În ceea ce privește dinamica administrativ-organizatorică, spitalul bârlădean a devenit spital de urgență în anul 2007, ca urmare a adoptării Ordinului Ministerului Sănătății Publice nr. 2109/2007. Ulterior, începând cu data de 1 iulie 2010, a fost transferat de la Ministerul Sănătății către Consiliul Local Municipal Bârlad, organizându-se ca spital de gradul 3 prin aplicarea Hotărârii nr. 687/2011 privind desființarea și reorganizarea Spitalului de copii ”Sf. Nicolae”, transformat astfel în secție de pediatrie.
Misiunea Spitalului Municipal de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad constă în îngrijirea și îmbunătățirea stării de sănătate a membrilor comunității pe care o deservește prin organizarea și coordonarea activităților medicale și a celor conexe în conformitate cu prevederile legislative aflate în vigoare, cu specificul și nevoile socio-medicale comunitare, cu accent pe dezvoltarea serviciilor medicale preventive, educarea populației și promovarea permanentă a unui stil de viață sănătos.
Viziunea Spitalului Municipal de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad presupune diversificarea și perfecționarea continuă a serviciilor medicale în vederea accesibilizării acestora tuturor locuitorilor municipiului Bârlad și zonelor arondate, atragerea de noi specialiști și completarea echipei medicale.
Amplasat la aproximativ 50 km distanță de reședința județului Vaslui, Spitalul Municipal de Urgență ”Elena Beldiman” oferă servicii medicale pentru locuitorii municipiului Bârlad și a aproximativ 30 de comune limitrofe (acestea însumând circa 120.000 de persoane) dar și pentru comune din județele Galați, Vrancea, Bacău, aflate în imediata vecinătate a județului Vaslui.
Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad este un spital public, care furnizează servicii spitalicești pe o capacitate de 703 de paturi pentru spitalizare continuă și 47 paturi pentru spitalizare de zi, în toate specialitățile medico-chirurgicale, adulți și copii, continuitatea fiind asigurată prin 16 linii de gardă (clinic si paraclinic), precum și servicii ambulatorii; totodată în structură exista și Compartimentul de Primire Urgențe.
Valorile esențiale pe care se concentrează activitatea spitalicească sunt profesionalismul, performanța, respectul, transparența și accesibilitatea, toate acestea menite a garanta creșterea calității serviciilor medicale.