Condiții de călătorie

conditii_calatorie

Vă reamintim faptul că începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conțin un cod QR și care pot fi eliberate foarte ușor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/.

Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat.

Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului național al României.

http://www.mae.ro/travel-conditions

INFORMAȚII UTILE privind obținerea certificatului digital COVID-19  în alte state

În data de 19.08.2021, Comisia Europeană a adoptat trei decizii de echivalare pentru Macedonia de Nord, Turcia și Ucraina. Aceasta înseamnă că aceste țări vor fi conectate la sistemul UE și că certificatele COVID-19 emise de Macedonia de Nord, Turcia și Ucraina vor fi acceptate în UE, începând din data de 20.08.2021, în aceleași condiții ca certificatul digital COVID al UE.

La nivel național, eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital european COVID-19 este reglementat prin Ordonanța de urgența nr. 68 din 29 iunie 2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 644 din 30 iunie 2021.

La nivel european, eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital european COVID-19  este reglementată prin Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului, din 14 iunie 2021 și prin Regulamentul (UE) 2021/954 al Parlamentului European și al Consiliului.

Cetățenii români și membrii de familie ai acestora, vaccinați cu schemă completă într-un stat membru al Uniunii Europene (UE) sau al Spațiului Economic European (SEE), care emite certificat digital european COVID-19, vor solicita eliberarea certificatului din statul în care s-au vaccinat.

Cetățenii români și membrii de familie ai acestora care sunt vaccinați cu o doză în România și cea de-a doua doză într-un alt stat sau sunt vaccinați cu schemă completă într-un stat terț/Irlanda (state membre UE care NU emit, la momentul actual, certificat digital european COVID-19), pentru obținerea certificatului trebuie să trimită pe adresa certificat-covid@ms.ro, , următoarele date:

  1. Numărul de telefon;
  2. Carte de identitate/pașaport/permis de ședere după caz (în cazul membrilor de familie- pentru solicitant și pentru cetățeanul român);
  3. Dovada vaccinării;
  4. Certificatul de căsătorie – în cazul membrilor de familie precum și în cazul schimbării numelui între data vaccinării și data solicitării certificatului;
  5. Pentru minorii sub 14 ani – certificatul de naștere.

Acest proces se derulează fără probleme în toate țările Uniunii Europene. Pentru cetățenii români care întâmpină dificultăți sau probleme în procesul de generare a certificatelor în alte țări membre ale Uniunii Europene, sunt îndrumați către ambasadele sau consulatele României în statele în care s-au vaccinat și de unde vor să își genereze certificatul COVID-19.

ÎN ATENȚIA CETĂȚENILOR ROMÂNI ȘI A MEMBRILOR FAMILIEI ACESTORA CARE S-AU VACCINAT ÎMPOTRIVA COVID-19 ÎN MAREA BRITANIE

Pentru emiterea certificatului digital european COVID, de către statul român, este necesară dovedirea vaccinării în Marea Britanie prin obținerea, de către solicitant, a adeverinței de vaccinare accesând următorul link:

https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/covid-pass/get-your-covid-pass-letter/

sau apelând:

119 – număr valabil numai în Marea Britanie.

După obținerea adeverinței care dovedește vaccinarea, pentru a iniția procesul de obținere a certificatului digital european COVID-19, solicitantul trebuie să trimită pe adresa certificat-covid@ms.ro următoarele:

  1. Numărul de telefon;
  2. Carte de identitate/pașaport/permis de ședere după caz (în cazul membrilor familie- pentru solicitant și pentru cetățeanul român);
  3. Dovada vaccinării;
  4. Certificatul de căsătorie – în cazul membrilor de familie precum și în cazul schimbării numelui între data vaccinării/testării și data solicitării certificatului;

Pentru minorii sub 14 ani – certificatul de naștere

Share this page