Informare cu privire la medicamentele care impun interzicerea conducerii vehiculelor și folosirii utilajelor

Persoana care conduce un autovehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive și comite un accident de circulație, soldat cu decesul victimei, va fi condamnată la închisoare cu executare. Recent, Codul Penal a fost modificat, fiind eliminată posibilitatea condamnării cu suspendarea executării pedepsei în astfel de cazuri.

Legea 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope prevede că preparatele (medicamentele) sunt supuse aceluiași regim de control ca și substanțele pe care le conțin (fie că este o singură substanță sau o combinație de mai multe substanțe active). Potrivit prevederilor Legii 339/2005 a fost emis Ordinul nr. 4169/2023, care conține lista preparatelor ce dețin autorizație de punere pe piață, care conțin substanțe stupefiante și psihotrope, a căror denumire comună internațională se regăsește în tabelele din anexa Legii 339/2005, privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, cu modificările și completările ulterioare.

Vă informăm că în ambalajul tuturor medicamentelor se află un prospect, document care cuprinde informații pentru pacienți cu privire la posibilele efecte asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Ministerul Sănătății vă recomandă ca înainte de administrarea unui medicament să vă informați citind prospectul acestuia, iar în cazul în care aveți nelămuriri să luați legătura cu medicul sau cu farmacistul dumneavoastră.

Vorbiți familiei și prietenilor despre pericolele consumului de alcool și droguri! Împreună putem reduce numărul victimelor și al evenimentelor rutiere grave, pentru a ne bucura de deplasări în siguranță!

Share this page