Institutul de psihiatrie "Socola" Iași

Șoseaua Bucium, nr. 36, cod 700282, Iași
Institut clinic

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași este unitate de asistență medicală de specialitate care are ca obiect de activitate furnizarea de servicii medicale de psihiatrie. La nivelul acestei unități se desfășoară, de asemenea, și activități de învățământ și cercetare științifică medicală, de îndrumare și coordonare metodologică în specialitatea psihiatrie pentru toate județele din Regiunea de Nord-Est a României, precum și activități de educație medicală continuă.

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași are o istorie îndelungată în peisajul medical ieșean, fiind înființat în anul 1905 sub denumirea de Ospiciul de Alienați Socola, în administrarea Epitropiei Generale a Spitalelor Sf. Spiridon din Iași. În această unitate sanitară și-au desfășurat activitatea medici de mare excepție și cadre didactice de prestigiu care au contribuit substanțial la dezvoltarea școlii românești de psihiatrie: dr. Constantin Ion Parhon, prof. dr. Petre Brânzei (cel care a inițiat și dezvoltat conceptul bio-psiho-social în tratarea pacientului psihiatric), prof. dr. Leon Balif, prof. dr. Tadeusz Pirozynski, prof. dr. Petru Boișteanu.

Institutul funcționează în ansamblul arhitectural Socola Iași, situat în Șoseaua Bucium, nr. 36, cuprinzând și Secțiile Exterioare de la Bârnova și Șipote, și acordă servicii medicale pentru psihiatrie acuți – spitalizare continuă (psihiatrie – toxicomanie și psihiatrie - pediatrică – spitalizare continuă); psihiatrie cronici – spitalizare continuă (atât în Spital Centru, cât și în Secțiile Exterioare de la Bârnova și Șipote); psihiatrie îngrijiri paliative – spitalizare continuă (Spital Centru și Secția Exterioară Bârnova), precum și servicii spitalizare de zi (psihiatrie adulți și copii).

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași este singura unitate medicală de psihiatrie din țară dotată cu aparatură de înaltă performanță atât pentru diagnosticarea pacienților, cât și pentru asigurarea condițiilor medicale optime pentru pacienții deja internați.

Prin Compartimentul de Radiologie și Imagistică Medicală, Institutul oferă posibilitatea efectuării de investigații CT cu echipament de înaltă performanță, ce oferă imagini de calitate superioară, cu doză redusă de expunere la radiații. Camera de Gardă este dotată cu aparatură medicală specifică sistemului de urgență. Cabinetele din ambulatoriul de specialitate beneficiază de aparatură specifică pentru specialitățile neurologie, radiologie, stomatologie și medicină internă.

Secția de Îngrijiri Paliative este dotată cu aparatura necesară monitorizării pacienților, iar Laboratorul de Analize este în acest moment unul dintre cele mai moderne din Regiunea de Nord-Est a României, fiind dotat la cele mai înalte standarde - utilizează reactivi de calitate și respectă toate procedurile specifice până în cele mai mici detalii.

Astăzi, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași este singurul Institut de psihiatrie din România.