Spitalul clinic de obstetrică-ginecologie "Cuza Voda" Iași

Str. Cuza Vodă nr. 34, Iași
Spital clinic

Spital cu tradiție care funcționează în clădirile din “ulița Goliei”, astăzi strada Cuza Vodă nr. 34, donate de domnitorul Ghica Vodă fiului său care a înființat în anul 1852 Institutul Gregorian, o școală de moșit, care avea ca sarcină secundară asistența copiilor orfani sau abandonați. În urma înfințării Facultății de Medicină la Iași, în anul 1879, Institutul Gregorian intră în era învățământului universitar. Între anii 1906 – 1912 au fost construite pavilioanele II – VI, astfel încât din 1944 aici funcționează un spital cu 100 de paturi şi o bază extinsă de învățământ.

În anul 1948 aceste clădiri au trecut în patrimoniul Ministerului Sănătății, care, în 1949 a alocat fondurile necesare pentru modernizare şi dotare, numărul de paturi crescând la 200. În anul 1951 a devenit Spitalul Unificat de Ginecologie şi Obstetrică Iași cu 260 de paturi şi o Clinică de Obstetrică a Universităţii de Medicină şi Farmacie Iași.

Cu timpul, spitalul s-a extins, fiind construită o clădire modernă, în prezent funcționând cu 450 paturi şi trei clinici universitare.

De-a lungul timpului și-au desfășurat aici activitatea o seamă de personalități ale medicinii românești și internaționale, creatori de școală medicală: Dr. Anastasie Fătu, Prof. Vasile Bejan, Prof. Eugen Aburel, Prof. Vasile Dobrovici, ș.a.

În anul 2002, spitalul a devenit Unitate Regională de nivel III în cadrul regionalizării privind îngrijirile de obstetrică şi neonatologie, iar după înființarea Centrului Regional de Terapie Intensivă Neonatală în 2004, acesta reprezintă un centru de referință pentru maternitățile din regiunea Moldovei (regiunea de dezvoltare nord-est). Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Cuza-Vodă” este locul unde s-au născut cei mai mulți copii din România în anul 2005: 7668 naşteri.