Spitalul clinic de pneumoftiziologie Iași

Strada Doctor Iosif Cihac 30, Iași 700115
Spital clinic

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași este o unitate sanitară cu paturi de utilitate publică, cu personalitate juridică ce furnizează servicii medicale și a fost înființată in anul 1973 prin decizia 326 a Consiliului Popular Județean Iași, însă încă din noiembrie 1943 funcționa Clinica ftiziologică din Iași, a doua de acest profil din țară. Din punct de vedere economico-financiar, principalul Ordonator de Credite este Consiliul Județean Iași (România Consiliul Judeţean Iaşi (icc.ro)).

Cu o pregătire la cele mai înalte standarde profesionale, personalul medical al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași asigură asistență de specialitate pentru majoritatea pacienților cu boli pulmonare din regiunea Iaşi, spitalul fiind în acelaşi timp un centru terţiar de adresare al pacienţilor cu probleme pulmonare complexe pentru întreaga regiune a Moldovei.

Din punctul de vedere al structurii organizatorice, al învaţământului şi al cercetării ştiinţifice medicale, având în componenţă două clinici în specialităţi diferite, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi, este spital clinic. Din punctul de vedere al specificului patologiei, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi, este spital de monospecialitate (pneumologie şi chirurgie toraco-abdominală). Din punctul de vedere al regimului proprietăţii, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi este spital public, organizat ca instituţie publică.

Din martie 2020, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași a fost desemnat Spital Faza II prin Ordinul 555/2020 completat cu OMS 623/2020 și astfel s-a implicat activ în diagnosticul și tratamentul Pneumoniei cu SARS-CoV-2, preluând toate cazurile pozitive la depășirea capacității Spitalului de Boli Infecțioase. În prezent, prin OMS 753 corectat, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași a rămas ca spital santinelă, fiind pregătit să preia în orice moment pacienți diagnosticați pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2.